Bästa matländerna

Som uppföljning på ett tidigare inlägg tänkte jag skriva i en mer positiv anda och istället checka en lista publicerad av Vagabond där Världens 10 bästa matländer listas.

1.Indien
2.Vietnam
3.Thailand
4.Malaysia
5.Japan
6.Grekland
7.Italien
8.USA
9.Mexiko
10.Sydafrika

Har tyvärr bara besökt tre av dessa länder, Thailand, Grekland och Italien. Både grekisk och italiensk mat är två av mina favoriter. Speciellt italiensk mat är jag väldigt förtjust i och om du hittar rätt restauranger där är det i princip omöjligt att inte lämna restaurangen mätt och belåten.

I Thailand däremot gick vi i turistfällan och åkte till Phuket, ett ställe jag inte är så förtjust i eftersom jag anser att det är alldeles för många svenskar och man får snarare se en svensk kultur än en thailändsk. Här kan du få köttbullar och potatismos om du vill och det känns inte riktigt som den mat som thailändarna är kända för. Det fanns även många små ställen som inte alls var så märkvärdiga när det kommer till maten. De riktiga pärlorna tror jag du hittar om du väljer ett mindre turistigt ställe än Phuket!  


Yoga + skidåkning


Foto Mikael Gustavsen


PLUS



Foto Sam Hedman

I dagens DN kan man läsa om att man blir en bättre skidåkare av att utöva yoga. Det de menar på är att man genom att öka sin smidighet kan man bland annat undvika skador i knän och rygg och få uthålligare muskler. Yogan påstås även göra att man får bättre fokus och koncentration på det man gör, i det här fallet skidåkningen. 

Yogaläraren och massageterapeuten Hubert de Tourris säger att "en muskel som är mjuk är runt 30 procent mer effektiv än en muskel som är stel." Det gör att man kan använda sig av musklerna på ett betydligt bättre sätt om de är mjuka och smidiga.

Och alla som har testat på yoga någon gång vet att andningen är väldigt viktig. Och även det hjälper till vid skidåkningen eftersom man övar upp förmågan att synkronisera andningen med rörelserna och sparar på det sättet på krafterna och uthålligheten.

Kan även tänka mig att det här gäller vid de flesta former av fysisk träning. Så även om du inte är skidåkare kan ett yogapass då och då hjälpa dig att nå dina mål!

Projekt på Mallorca

Den 25e mars beger jag mig till Mallorca med skolan för att delta i ett EU-projekt om hållbar utveckling. Det är inom samma projekt som min resa till Kufstein i Österrike var. Så nu på morgonen har jag pratat med min värd Catalina som jag ska bo hos i 4 dagar och hon visade mig en bild på en jätte fin strand som vi ska försöka besöka!



Visst ser det underbart ut?! En simtur här är precis vad jag, och säkerligen många andra, skulle behöva just nu! Vet inte om det kommer att vara tillräckligt varmt för att bada men säkerligen några grader varmare än i Sverige i alla fall. 

För er som inte är ute efter en super aktiv semester men ändå vill röra på er lite kan jag tipsa om att just ta några extra simtag. Det behöver inte vara mycket, huvudsaken är att det blir av!

Superstart på morgonen

Tror knappast att det finns något godare att dricka än egenpressad apelsin! Min pappa köpte en hel påse och satte igång och pressade. Tidskrävande, ja, men så fantastiskt gott. Och lyckos mig som inte ens behövde hjälpa till utan bara fick njuta. Den perfekta starten på morgonen där du laddar upp immunförsvaret.

Och till skillnad från köpt apelsinjuice som låter nyttigt men som egentligen, i de flesta fall, innehåller extremt mycket socker slipper man här allt tillsatt socker och andra konstigheter. Sockermängden i juicen du finner i butiken kan i många fall vara lika hög som i läsk! Dock finns det betydligt fler näringsämnen i juicen än läsken så det är ändå inte lika illa med juicen.



Foto Wikipedia


Här hittar du den sämsta maten

På Vagabonds hemsida finns en lista publicerad om Världens 5 sämsta matländer.

1. Storbritannien, förvånar mig inte alls då jag själv varit i Skottland och fick kämpa för att hitta något relativt nyttigt. Fish and chips är standard maten och om du vill dricka vatten till maten var beredd på att få utstå konstiga blickar. För här är det nämligen läsk som gäller!
2. Finland, har inga speciella erfarenheter av finsk mat men inte heller några speciellt bra.
3. Irland, bara att befinna sig i närheten av Storbritannien är antagligen inte något bra när det kommer till mat.
4. Kuba, har själv aldrig varit här men det ska tydligen vara väldigt smaklöst och tråkigt.
5. Mongoliet, inget för vegetarianer eller för den som gillar lätta måltider. Här är det kokt fårkött, jak eller get som står på menyn.
Så om maten är viktig på din resa är det en god ide att undvika dessa länder.

Inomhus klättring

Är du sugen på att klättra på din nästa semester men hellre gör det inomhus än utomhus är det perfekta stället Climbat La Foixarda som är ett 800 kvadratmeter stort klättercenter. Det gör att anläggningen kvalificerar in sig som ett av Europas största. Vart du hittar detta center? Jo, det är vid foten av berget Montjuic i Barcelona.

Och inte krävs det några proffskunskaper här inte. Centret är till för alla, nybörjare som proffs och utrustning hyr du enkelt här om du inte har någon egen. För den som vill finns det kurser att gå för att bättra på sina kunskaper eller för alla del skaffa sig kunskaper om det skulle vara så.

Mer info hittar du här.



Foto climbat.com


Relax på weekendresan



Foto lånat från vittbegar.blogspot.com


Till våren bokar många en stadsweekend till någon storstad i Europa. Istället för att tillbringa vår ledighet i lugn och ro springer vi istället runt och shoppar, tittar på sevärdheter och gör allt för att hinna med så mycket som möjligt. Istället för att göra det som vi borde göra på vår ledighet, koppla av, spär vi på våra redan stressade jag genom dessa resor. Vad vi istället borde göra är att ta det lugnt, njuta av nuet och återhämta oss. Och var gör man det bättre om inte på ett spa?!

I val av weekendresemål verkar London vara det som lockar de allra flesta så varför inte ta en hel dag eller halvdag på nästa resa och ta in på ett spa? Det är inget som säger att hela resan behöver tillbringas på ett sådant utan det räcker med några timmar eller en dag. Då hinner förhoppningsvis kroppen och själen få lite ro innan vi stressar vidare i våra fartfyllda liv.

I London hittar du bland annat prisvärda Spa London, thaimassage på Thaisquare Spa och det lite dyrare Away Spa.

Praktiskt till fjällvandringen

Även om snön inte riktigt vill stanna kvar här i Uppsala finns det många ställen runt om i landet där det finns gott om den. Det är alltså en perfekt tid att ge sig ut på en fjällvandring! Det som dock kan bli ett problem är att kunna tillaga mat när man väl är uppe i fjällen. Lösningen på det problemet heter "Eta Solo" från Primus och är ett väldigt kompakt kök som endast väger 365 gram. Du behöver heller inte ta med en mugg till drycken eftersom att kokkärlets lock har en öppning som gör det lätt att dricka ur.

Priset ligger på 909 kronor och du hittar den här.




Foto www.outnet.se


Mountainbike i NY

Något som blir allt mer populärt i New York är att ta sig fram på cykeln. Det har gjorts en mängd satsningar på nya cykelbanor, cykeltaxi och cykelturer för turister. Så för den som vill få in lite vardagsmotion på New York semestern finns det alltså bra förutsättningar.

Men för den som inte nöjer sig med detta utan vill ha en större utmaning finns det även mountainbike leder i staden. Den mest centrala är Highbridge Park på Manhattan som är dryga 5 kilometer. Den är lite mer avancerad och för nybörjaren passar Wolfe's Pond Park på Staten Island bättre. Här återfinns dock inte den stadskänsla som man finner i Highbridge Park utan snarare en vildmarkskänsla. Den tredje och längsta leden Cunningham Park hittar man i Queens och är medelsvår.

Tydliga beskrivningar av lederna, svårighetsgrad och hur du tar dig dit finns här.


Foto John Pangalilingan


RSS 2.0