Bort från turistfällan

Det blir lätt tröttsamt med alla andra turister när man är på utomlandssemester. Mitt skräckscenario var när jag besökte Phuket, Thailand och det kändes som att det var fler svenskar än thailändare. Plus att de thailändare man träffade i affärer osv gärna sa några ord på svenska. Det var som att vara kvar hemma men med ett betydligare varmare klimat! Dock var det ändå en toppen semester men det var inte poängen ;)

Om du känner igen dig är ett säkert kort att välja någon enslig ö eller by för att få vara i fred och uppleva landet ”på riktigt”. På dessa små öar finns ofta bra möjligheter att cykla alt. vandra runt på ön. Bara att ge sig ut på upptäcktsfärd och du kommer antagligen slippa träffa andra turister. Det du däremot antagligen kommer stöta på är en nyfiken lokal befolkning. Perfekt sätt att verkligen få en inblick i hur de lever och hur deras seder ser ut samtidigt som du får vara fysiskt aktiv.

Två tips på platser för den som vill slippa andra turister är den lilla mysiga ön Rodrigues som ligger en bit utanför Mauritius eller varför inte Fourni i Grekland som gärna blir beskriven med just trevlig befolkning. 



Ön Rodrigues
Foto Mourouk Ebony Hotel


Utforska Gotland på cykel

Något som jag och en kompis hade planer på att göra i somras men som aldrig blev av var att cykla på Gotland. Vi hade tänkt att hyra cyklar efter att ha tagit färjan från Stockholm och sedan campa på olika campingplatser som vi passerade på vägen. Tråkigt nog gick sommaren för fort och det fanns alldeles för mycket annat som skulle hinnas med. Dock skulle jag gärna göra det en annan sommar och för den som inte är den mest vane cyklisten skulle jag rekommendera att cykla efter den utmärkta cykelleden som finns runt ön. Hela leden är totalt 50 mil men självklart kan man välja att bara cykla delar av den. 

För den som vill göra precis som jag och min kompis hade planerat, att hyra cyklar, finns det gott om uthyrare. Många hyr även ut tält och annan utrustning som kan behövas. Så om det är en aktiv Sverige semester du är ute efter till nästa sommar tror jag verkligen att en cykeltur på Gotland kan vara rätt val.  



Foto Gotlands resor




Enkelt och effektivt



Foto eget

Du behöver inte åka iväg på en riktig aktivitetssemester för att få motionera på resan. Varför inte göra det lätt för dig och ta en promenad längs stranden?

Jag kommer ihåg när jag var i Italien med en kompis för ett par år sedan. Då brukade vi gå hela vägen in till centrum längs strandkanten. Om jag minns rätt tog det säkert en timme enkel väg men det var så otroligt skönt att gå i den mjuka sanden medan det nu små kyliga vattnet slog mot benen.

Inte längre svårt att välja rätt

Bor du i närheten av Stockholm eller är det snart dags för en tripp till huvudstaden kan jag tipsa om en restaurang för dig som tänker en gång extra på vad du stoppar i dig och i vilken mängd. Snubblade över restaurangen när jag kikade runt på nätet och vid min nästa lunch i Stockholm kommer den helt klart att vara ett av de ställen jag väljer mellan. Restaurangen heter Kalori och maten de serverar är med lågt GI och nyckelhålsmärkt. Ingen av rätterna på menyn innehåller mer än 500 kcal och det finns valmöjligheter även för oss vegetarianer. Toppen tycker jag, då de vegetariska rätterna även de låter väldigt goda något som inte alls är en självklarhet har jag fått erfara ett antal gånger.

Kalori hittar du Malmskillnadsgatan 50. Ett bra riktmärke är Hötorget som ligger relativt nära.

En annan sida av Hawaii

Är din första tanke, precis som min, sol och bad när du tänker på Hawaii? Det är dock inte det enda Hawaii erbjuder. Vad sägs om en vandring uppe i vulkanlandskap runt Kilauea?! Här gäller det att vara orädd och uppmärksam då det varje år omkommer sex personer som faller ner i det stora gapet. Klimat blir också ett helt annat när man kommer upp på vulkan, vackert väder på resten av ön kan lika gärna betyda regn, dimma och åska vid vulkanen. Det är alltså regnkläder och framför allt bekväma kläder som gäller. Skorna bör du heller inte vara så rädd om eftersom de gärna smälter av värmen i vulkanen. Att ta sig upp tar ett par timmar och det blir en del klättring på stelnad lava innan man kommer upp.

Men om du tar dig igenom allt detta och når toppen är det en magnifik miljö som möter din blick med kokande lava som forsar ner i havet.



Lavahavet inuti vulkanen Kilauea.
Foto Tom Pfeiffer



Vad väntar du på?

The World is a book, and those who do not travel read only a page. – St. Augustine

Det här är ett av mina favorit citat som handlar om resor. Det finns så mycket ute i världen som vi ännu inte sätt. Så mycket att uppleva. Varför ska man sitta hemma och låta dagarna gå eller varför resa till samma resmål år efter år när det finns så otroligt många andra att välja på. Våga ta det osäkra före det säkra och gör det oväntade. Delta i en löptävling i New York, paddla kajak längs Franska Rivieran eller vandra i Himalaya. Oavsett vad du väljer koppla bort alla eventuella tankar på vad andra tycker. Våga göra det för din egen skull och GO FOR IT!



Foto drops-of-callisto


Skidsemester med barnen

Nu är vintern snart här och det är hög tid att boka skidsemestern. När jag var mindre åkte vi ett flertal gånger till en skidanläggning som heter Säfsen i Dalarna. Det är ett super mysigt ställe som är väldigt barnvänligt. De har totalt 16 nedfarter och 6 liftar. Det var till och med här jag lärde mig åka skidor och de erbjuder många olika nivåer på skidskolorna. Förutom skidåkning kan du även följa med på skotersafari, åka hundspann och bada i vedeldade tunnor.

När jag och min familj var där bodde vi alltid i de timmerstugor som ligger ca 2,5 km från skidbackarna. Det är små mysiga stugor som rymmer 4-6 personer. Det är en lugn anläggning som jag skulle säga är perfekt för barnfamiljen.

Till Säfsen kan man dock åka året runt då de har aktiviteter under sommaren, våren och hösten också. Bland annat vandring, paddling och ridning är bara några av de saker som finns att göra där.  

Boka gör du här.



Så här mysigt bor du i timmerstugorna.



Foton Säfsen Resort AB


Längs franska rivieran i kajak

UCPA resor erbjuder havskajak resor till Franska Riveran. En av dess går till Giens där man får en vecka fylld av kajakpaddling. Totalt pågår paddlingen under 4,5 heldagar. Under paddlingen kommer du att få utforska öar, stränder och grottor som, som vanlig turist kanske inte alltid är så lätta att hitta till.

Något som är väldigt tryckt är att man börjar med olika teknik- och säkerhetsövningar för att se till att man kan hantera kajaken, vilket gör det till en bra resa för nybörjare. Dock ställer de några krav på resenärerna, bland annat att man utövar någon form av sport ett par gånger i veckan. All teknisk utrustning ingår också så det behöver du inte tänka på.

Mer info här



Foto UCPA resor



Genom staden på cykel

Känner du för att ta en cykeltur i någon vacker stad? Cykeltidningen Kadens har listat världens 10 bästa cykelstäder som ser ut som följande:

Köpenhamn, Danmark
Groningen, Holland
München, Tyskland
Utrecht, Holland
Amsterdam, Holland
Münster, Tyskland
Odense, Danmark
Portland, USA
Montreal, Kanada
New york, USA

Som ni ser är 3 av topp 5 städer i Holland, så det kanske är det landet man ska satsa på om man är sugen på en cykeltur genom staden?!

Foto Kasper Thye och Nicolai Perjesi


Slowfood

Trött på all fastfood som det gärna bjuds på när du är på semester?  I norra Italien föddes det man kallar för slowfood. Det är egentligen inte mat som tar lång tid utan mer att man vill att vi ska bli mer medvetna om vad det är vi egentligen stoppar i oss. På Slow Food kan du läsa mer om organisationen som nu har medlemmar i 153 länder.

En annan rörelse som är inne på lite samma sak är Menu a km zero här satsar man också på slowfood men även lokalproducerat. Så lokalproducerat att råvarorna endast kommer från platser inom noll kilometers radie. I Italien finner man restauranger som bär denna slogan.

Jag gillar verkligen att läsa om sånt här, det ger mig hopp om att fastfood restaurangerna inte kommer ta över helt och att vi inte till slut äter ihjäl oss på allt onyttigt! Det finns ju så otroligt mycket som både är gott och som gör att du mår bra. Vilket ju i grunden är anledningen till att vi äter i huvudtaget, för att få energi och överleva.



Foto Slow Food


Vågar du?

En blandning mellan vandring och bergsklättring är en vanlig beskrivning av "Via Ferrata". Det handlar om att ta sig över branta passager med hjälpa av broar, stegar och rep. En av de vackraste platserna att utföra denna aktivitet på är i Dolomiterna som ligger i norra Italien. 

Det här är dock inget för höjdrädda och det krävs en del mod. Man behöver däremot inte vara något proffs för att klara av klättringen och inte heller någon special utrustning. Det öppnar alltså upp för en bred publik.

Nedanför ser du en bild på hur det kan se ut när man tar sig över en smal bro på en Via Ferrata.



Foto Colletts Mountain Holidays


På med löparskorna

En väldigt enkel sak du kan göra om du vill få in mer träning på din semester är att helt enkelt springa mellan de olika sevärdheterna. Vilket så klart kräver att du har lite koll på området om det ska bli mer än att stanna och ta en titt på kartan hela tiden. Men det kan resultera i en av dina bästa löpturer då jag nästan kan lova att springa runt bland vackra byggnader är bra mycket roligare än det gamla vanliga löpspåret!

Och inget hindrar dig från att stanna och ta lite foton då och då ;)

Terapi för sinnet

Det gör dig inte mer vältränad och är antagligen (tyvärr) väldigt dåligt för miljön, men oj vilka underverk det gör för ditt sinne! Jag pratar om vattenskoter som jag hade turen att få testa på när jag var i Thailand förra vintern. Det vara rena terapin att bara trycka på gasen och köra rakt ut mot havet. Har du inte redan testat det så är det något att sätta upp på "att göra"-listan. Du kommer inte ångra dig det kan jag lova!



Foto eget


Löpning genom New York

Sugen på att springa Tjejmilen nästa år? Varför inte köra en liten tvist och springa den i New York istället! Loppet går längs Central Park där man har spärrat av bilvägen för att ge en chans att springa i lugn och ro. Resa dit kan man göra med tidningen Topphälsa som arrangerar en resa dit där man även kan passa på att shoppa och lära känna de andra deltagarna i loppet.

För dig som inte är så vältränad kan det här vara en liten morot då loppet inte går av stapeln förns i juni nästa år. Vilket ger gott om tid att förbereda sig :)



Foto Springtime Travel


Bloglovin

<a href="http://www.bloglovin.com/blog/3106841/activetraveling?claim=yg9f4cvhkk6">Follow my blog with Bloglovin</a>


I harmoni med vågorna



Foto Kenny Bergander


Något jag alltid velat testa på är att surfa. Verkar så otroligt roligt och underbart att få stå på vågorna och bara flyta med. Med Skandinaviens största surfresearrangör Lapoint kan man resa till Bali i allt från 1-3 veckor med bara surfing på schemat. Det krävs inga tidigare erfarenheter och utrustning ingår i priset när man bokar Surfcamp Level 1. Alltså perfekt för oss som aldrig tidigare surfat. Under första veckan får man 6 surflektioner och för att få ut det mesta av resan rekommenderar de att man åker 2-3 veckor.

Boendet är förlagt till ett litet gruppboende för max 14 personer där man får tid att lära känna de andra gästerna. Den personal som finns på plats är delvis från lokalbefolkningen vilket enligt mig ger en bättre upplevelse då de verkligen kan området. 

En annan som erbjuder surfresor är Apollo som samarbetar med Lapoint när de arrangerar en resa till Marocko. Här kan man välja korta kurser på 2,5 timme till att spenderar hela veckan med surfning.

Viktökning efter semester i USA

Enligt en engelsk undersökning som jag läste om i tidningen Wellness går vi upp i vikt under vår semesterresa. Undersökningen innefattar 2000 britter som varit på en utlandsresa som varat i fjorton dagar. Resultatet var att den genomsnittliga personen gått upp 2,3 kilo. Enligt de själva är stora portioner och alkohol den främsta boven. Det framgår också i undersökningen en topp sju-lista på i vilka länder man går upp mest och med tanke på all den skräpmat som USA erbjuder är det inte helt förvånande att det är just de som hamnar i topp. Hela listan ser ut så här:

1. USA
2. Karibien
3. Frankrike
4. Italien
5. Grekland
6. England
7. Spanien, Portugal och Afrika

Det är så klart väldigt svårt att välja rätt och nyttigt när man är ute på gatorna och det kryllar av McDonalds, Buger King och KFC osv. Men jag tycker verkligen inte det är något man ska skylla sin viktuppgång på. Det är fortfarande ditt eget val och jag brukar oftast bli ännu mer motiverad till att äta bra och träna när jag är på semester. Speciellt om jag bor på ett hotell med gym.



Foto taget från ajta.blogg.se


Tillbaka från Österrike

Det blev ingen uppdatering på plats i Österrike eftersom internet inte riktigt ville samarbeta. Så ni får den nu istället :)

Det blev en del små vandringar uppe i bergen men det var ofta som vi åkte upp i en gondol för att sedan antingen gå en kort vandring eller bara njuta av utsikten. Vi var i en stad som hette Kufstein som låg på gränsen till Tyskland. Staden var omgiven av berg så det fanns gott om vandringsmöjligheter.

Det var en helt underbar resa men det var nog främst människorna som gjorde den så bra. Om det är vandringen du är ute efter finns det antagligen bättre ställen att åka till även om jag skulle säga att det var ett helt godkänt ställe för vandringar.

Vi var även uppe i bergen i Innsbruck och det skulle jag säga är ett bättre lämpat resemål för den vandringssugne.

 



Gondolerna som vi åkte upp med i bergen i Kufstein.




Utsikt över Kufstein
Foto egna


Min tur

Jag skrev tidigare om vandring i Himalaya och nu på tisdag är det dags för mig att antagligen få vandra uppe i bergen. Troligen inte så höga som de i Himalaya men ändå. Jag ska nämligen åka som utbytesstudent till Österrike där det står på schemat de har skickat ut att det ska ske en vandring i bergen. Väldigt spännande tycker jag då jag har hört att Österrike ska vara väldigt vackert.

Självklart kommer jag att ta bilder och berätta för er hur det var :) Kanske till och med en uppdatering från plats om min ipad vill funka som den ska.


Underbar SPA-resa

I somras var jag iväg på en sparesa till Lettland eller närmare bestämt Jurmala. Det var en riktigt chock när man klev av tåget som hade gått från Riga, då ni som varit där vet att staden inte ser så speciell ut, utan är som vilken storstad som helst. Men när vi kom till Jurmala möttes vi av en blandning av Sigtuna (gammal vacker liten stad) och någon medelhavsstad. Det var otroligt vackert och jag älskade den lilla staden direkt. Stranden var så lång som tre mil och det var ett sånt lugn över hela stället. Det gick inte att bli annat än förälskad i staden och jag skulle gärna åka tillbaka.

Det blev ju inte värre av att vi bodde på ett fyrstjärnigt SPA-hotell som jag varmt rekommenderar. Hotel Jurmala SPA heter det och hade en av de finaste badrummet jag sett i hela mitt liv. Tyvärr så tog jag dumt nog inte något foto på just det. Ni får nöja er med en bild på mitt små stökiga sovrum istället! På hotellet fanns det mängder av spa behandlingar att välja mellan, ett välutrustat gym (de hade dock gärna fått slänga in lite fler löpband) och flertalet relaxpooler.

Det enda negativa jag kan komma på är att hotellet var en riktigt modernisering och inte alls passade inte i miljön med sin höga och designade byggnad. Dock var det ett väldigt trevligt hotell så man tänkte inte så mycket på det.




 

 

 


Foto egna


Mot värmen i vår

Vill du ha något att se fram emot i vår så kan man redan nu boka en spa- och träningsresa med Blossom Magazine. Resan äger rum i mars nästa år och går till Turkiet och du kan välja att åka antingen en eller två veckor. På schemat står träning, i form av tex yoga, aerobics, stryka eller löpning, och inspirerande föreläsningar. 

Man bor på ett välutrustat femstjärnigt all-inclusive hotell i närheten av Side. Här finns tennisbanor, squashbanor och en spa-anläggning för den som vill ha en lugn stund för sig själv. Det lovas också att självaste Blossom kommer vara på plats.

Perfekt att boka en härlig träningsresa till våren nu så här när kylan och snön snart är här tycker jag!


Yoga, yoga och åter yoga

Inshape Travel erbjuds mängder av olika resor med ett stort fokus på yoga. Du kan bland annat åka på Yoga Safari i New York där du får se allt vad ”The big apple” erbjuder inom yogavärlden. Här mixas yogan med shopping och ekologiska restauranger och kaféer. Resan har ett tydligt program men det är fortfarande upp till dig vilka yogakurser du vill delta i.

En lite annorlunda yogaupplevelse som de erbjöd sommaren 2011 (förhoppningsvis även nästa sommar) är en yogakryssning på Medelhavet vid Turkiets kust. Yogan utförs på båtens däck omgiven av Medelhavets kristallblå vatten. Här utövas yogan varje morgon och före middagen. När dagen lider mot sitt slut väntar vanligtvis meditation under stjärnorna. Låter det inte helt underbart?!

Dessa är bara några av de yogaresor de erbjuder. I till exempel Italien, Nepal, Sri Lanka, Spanien och Malaysia har de även resor till för den som är intresserad. De har ett underbart utbud för yogafantasten.



Foto inshapetravel.se

 


Få ut det mesta av Himalaya

Vandringar i Nepals del av Himalaya gör sig bäst under månaderna oktober-november. Eftersom det är då luften och vädret är som klarast. Alltså perfekt för oss nybörjare som inte är vana att ta en tripp upp på världens högsta bergskedja.

Det finns en mängd olika vandringar att ta. De tar olika lång tid och skiljer sig ganska kraftigt. Några av dem är

Jomsomtrekken
– Här får du se allt från djungel till månlandskap under en vandring som tar cirka sju dagar.
Chisopani – En lite kortare vandring som endast tar tre dagar. Bra för den som har lite ont om tid men fortfarande vill se Mount Everest
Poon Hill – En sex dagar lång vandring där man får se stora rhododendronskogar, terrassodlingar och vackra byar.




Fakta från Respress, Foto Aaron Ostrovsky, CC

 


Välkommen

Frågan man kan ställa sig är vad som kommer skilja den här bloggen från de andra 1750 bloggarna som har startat hittills idag hos blogg.se. Det är så klart en väldigt svår fråga men jag tror att ämnet jag valt till min blogg är ett ganska outforskat bloggämne än så länge (inte länge till om jag får bestämma!). Så dags för en liten presentation av ämnet; Tränings- och hälsoturism. Helt enkelt för oss alla som hellre aktiverar oss och ger oss ut på upptäcktsfärder på semestern istället för att lata sig på stranden med en drink. Jag kommer att göra mitt bästa för att ge mina tips om resor där du kan njuta av träning och hälsa.

Självklart ska ni även få en liten presentation av mig. Jag läser just nu mitt sista år på gymnasiet där jag går en inriktning med turism i Uppsala. Träning, hälsa och turism är tre av mina största intressen så vad passar bättre än att skapa en blogg på ämnet?! Jag hoppas på ett jobb inom turism branschen efter gymnasiet och älskar att vara ute och resa. När regnet faller och kylan tränger sig in så här på hösten drömmer jag mig bort till varmare länder och hoppas på att den här kommande vintern blir min sista ofrivilliga i kalla Sverige.

Den här bloggen är mitt sista arbete som även kallas för projektarbete. Jag hoppas att ni kommer att trivas och ge mig gärna feedback, dålig som bra!

/Lina


RSS 2.0